Трагедия край Охридското езеро
Google
в сайта

........................
АКТУАЛНО
електроснабдяване
проверка на сметките:
за Западна България
www.cezelectro.bg
За Пловдив
и Ст. Загора на:
www.evn.bg
Дизайнерско ателие ''ЛюДиНел''
Начална
За нас
Архив
Форум
Галерия
За реклама
Карта на сайта
Линкове
За контакт
Падат ли цените на маршрутките?

След свързването на трасето на метрото от пл. "Света Неделя" до Националния стадион собствениците на маршрутки може да намалят цените, пише столичен вестник. "Очакваме да има отлив на пътници, но какъв ще бъде той, ще стане ясно… След като се направи анализ какъв процент намаление на пътниците ще има, ще се обсъдят и мерките - дали да се намалят цените на маршрутките, да се увеличи броят им по линиите между "Люлин" и "Младост" или да пътуват с разписание, различно от това на метрото", казва Петър Шопов от фирма "Сиси-Т". След последното увеличение преди няколко години маршрутките возят за 1,50 лв., а цената на билета за метрото е 1 лв.
На 7 септември метро-отсечката с трасе ж.к. "Обеля" - ж.к. "Младост 1" ще бъде официално открита от премиера Бойко Борисов. Метрото ще се движи през 4 минути в пиковия час от 7 до 10 ч. и през 5,5 минути в интервала  между 16,30 и 20 ч. Максималната им скорост е 80 км/ч. Предвижда се пътникопотокът на ден да е 160-180 хил. души. Продължението на първия диаметър от "Младост 1" през "Младост 3" до бул. "Цариградско шосе" е в строеж.
сайта на Комисията по досиетата
Допълнителен прием в СУ

Незаетите места, останали след третото класиране в Софийски университет "Свети Климент Охридски" са 865. Незапълнени остават професионални направления като педагогика, химия, физика, музика, изобразително изкуство. Свободни места има и в специалностите руска и немска филология. Затова СУ "Св. Климент Охридски" обявява допълнителен прием на незаетите места след третото класиране. Право да участват имат кандидати, които не са се записали в друга специалност на университета, които не са класирани до окончателния етап на кандидатстудентската кампания и лица, които не са участвали в кампанията на университета досега. Документите могат да се подават от 8 до 10 септември включително. Незаетите места през изминалата година бяха 825. Пловдивският университет също обяви четвърто класиране през тази учебна година.
България получава ваксини против грипа

България ще участва в общата европейска процедура за доставка на пандемична ваксина срещу новия грипен щам A(H1N1) - известен като "свински грип". От министерство на здравеопазването уточняват, че в момента процедурата се организира от Европейската комисия - Генерална дирекция "Здраве и защита на потребителите". Чрез нея страната ни ще заяви нужните количества за обхващане на рисковите групи - здравни работници, деца и хора над 65 години с хронични заболявания - ще получават ваксината безплатно. Имунизациите ще се осъществяват от структурите на МЗ, общопрактикуващите лекари, специализираните здравни служби на МО и МВР, със съдействието на органите на местната власт. Първата одобрена ваксина ще се появи в Европа най-рано през октомври или ноември. Закупуването на ваксините ще стане чрез обявяването на съвместна поръчка под егидата на ЕК.


България победи Черна гора с 4:1 - спорта

и запази шансовете си за класиране на Мондиала в ЮАР през 2010 година. На стадион "Васил Левски" тимът на Станимир Стоилов успя да обърне своя съперник, въпреки че губеше до 45-ата минута с 0:1. Стеван Йоветич откри за гостите с красив гол в 9-ата минута. В даденото от съдията продължение ветеранът Радостин Кишишев успя да изравни. През втората част българите заиграха много по-добре и заслужено вкараха нови три попадения. Резервата Димитър Телкийски даде тон в 48-ата минута. В последните минути Бербатов от дузпа и друга резерва - Домовчийски, оформиха крайния резултат.
В сряда, 9 септември, България гостува на Италия в Торино и само победата ще запази шансовете на отбора за класиране.

повече по темата: спортът15 българи загинаха край Охрид

15 български туристи загинаха при инцидент с малак кораб във водите на Охридското езеро. С правителствен самолет у нас се прибраха оцелелите след трагедията.
Инцидентът с кораба "Илинден" е станал на около 200 метра от брега на Охридското езеро. На борда на 87-годишното корабче е имало 55 туристи, както и членове на екипажа. По данни на македонското министерство на вътрешните работи трагедията се е разиграла за минути. Предварителните резултати от разследването показват, че най-вероятно причината за тежкия инцидент е скъсване на стоманено въже. То е свързвало кормилото с кърмата. Скъсването е предизвикало рязко завъртане надясно, при което пътниците по инерция преминали на другата страна на корабчето. То се наклонило и напълнило се с вода. Министерството на икономиката, енергетиката и туризма е разпоредило проверка за екскурзията до Охрид и туристическата агенция. От думи на оцелелите е станало ясно, че те нямат договори за пакетни услуги, както и застраховки за екскурзията. 7 септември - понеделник ще бъде ден на национален траур. Всяко от семействата на загиналите ще получи от правителството помощ по 10 000 лева.Президентът Първанов посети мястото на трагедията

"Искам да изкажа своето съчувствие към най-близките на загиналите. Това е най-голямата трагедия за всички българи" - това каза българският президент Георги Първанов по време на среща с преживелите трагедията във водите на Охридското езеро. Българският президент изказа голяма благодарност на македонските граждани за помощта, която са оказали, както и благодарност към институциите на западната ни съседка. От президента на Македония Георге Иванов Георги Първанов е получил компетентна информация и видеоматериал за потъването на кораба. Македонските власти изразиха своята готовност да се включат в разследването на целия случай.
Очаква се на 6 септември да пристигне експерт по тежки престъпления. Ще бъдат осъществени контакти между експерти от двете държави. Договорено е да бъде извършена пълна аутопсия на загиналите. "Поставих много питания, на които македонските власти не дадоха конкретни отговори. Отговорност трябва да понесе собственикът на кораба, който е имал разрешение за работа до 2010 година. Отговорни са и всички тези, които са издали разрешение за работа на кораб, който е стар - на 87 години", допълни Първанов.ЕК не прие поредната оперативна програма

Брюксел върна поредната ни европрограма, заявиха от финансовото министерство. Тя е: "Развитие на човешките ресурси". Докладът за съответствие по програмата е бил изпратен на 6 юли, но не е одобрен. Брюксел отказа да одобри 4 - "Транспорт", "Конкурентоспособност", "Административен капацитет" и "Техническа помощ" от общо 7, като оценките им са върнати у нас за преработване. МФ декларира, че новото ръководство на Изпълнителна агенция "Одит на средствата от Европейския съюз" ще се съобрази с препоръките за отстраняване на несъответствията, заяви новия изпълнителен директор Добринка Михайлова. Докладите за ОП "Околна среда" и ОП "Регионално развитие", се дописват и тяхното изпращане ще бъде скорошен факт.
Оцелелите от трагедията се завърнаха у нас

Психиатри от "Пирогов", ВМА и Александровска болница са посрещнали оцелелите при трагедията в Охридското езеро. Нашите медици са в готовност да им окажат помощ. В следващите шест месеца има опасност, свързана с психологически проблеми. Двама души от оцелелите не са се върнали. Те са предпочели да останат в Охрид. Беше обявен телефон, на който оцелелите и техни роднини могат да потърсят психологическа помощ - 923 04 79 - Психиатрична клиника Александровска болница.
Кризисен щаб работи в Министерството на външните работи. Това съобщи пред журналисти външният министър Румяна Желева. Тя допълни, че е работено да се осигури транспорт до родното място на оцелелите сред трагедията. Първоначална версия за случилото се е пробив в района на кърмата на кораба. Това съобщи Желева по данни на македонският й колега. Кризисният център ще продължи да действа до пълното изясняване на случая.Фонд "Земеделие" - без пари за заплати

Министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов заяви, че е информиран, че бюджетът за тази година е напълно изчерпан. Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) е на нула и няма пари за заплати на служителите до края годината, заяви министъра. Причина за това е, че средствата, изплатени от фонд "Работна заплата", значително са превишили определената за това сума, като в някои от случаите има дублиране или утрояване на заплатите, уточни Найденов. Средствата за заплати до края на годината, са били похарчени още през юли, като 6 млн. лв. са били използвани за бонуси на служители. Размерът на средното месечно заплащане във фонда е бил 1320 лв. Това е поредното доказателство как се е харчило и доколко това е било правомерно по време на предишното правителство, коментира министърът. Найденов не се ангажира със срокове кога ще бъдат отблокирани парите по програма САПАРД. Предстои му среща с еврокомисаря по земеделието Мариан Фишер Бойл.
Тридневен траур е обявен в община Антон

от 6 септември. Общинският съвет се събира за да вземе решение и за финансова помощ на семействата съобщи кметът Стоян Гарчев. "На площада като ги посрещнахме, имаше само сълзи и прегръдки", каза кметът. "Роднините на загиналите са уведомени. Дадени са им телефони да се информират кога ще пристигнат телата на близките им. Една жена - работеща в общината е в болница в София. Обикновено хората си организират екскурзия, обаждат се къде ще спят и само го наемат да ги вози", обясни кметът. Осем са жертвите от общината. Това са почти половината от хората, които за заминали на "черната" екскурзия. Сред загиналите е семейство възрастни хора, както и брат и сестра. Оцелелите са в шок. Кметът каза, че такива екскурзии се правят редовно. Преди два-три месеца е имало такава до Охридското езеро. Поне десет екскурзии са направени това лято до различни места - в България и извън страната.Икономически ръст в еврозоната

От май 2008 г. индексът за първи път навлиза в положителен тренд - икономиката в еврозоната е отбелязала ръст. Индексът на мениджърите по поръчките за 16-те страни от зоната на единната европейска валута, се е покачил до 50,4 пункта през миналия месец от 47 пункта през месец юли. Това е индикатор, че икономическата активност възстановява стопанския ръст.Приятелство и пари - на двата полюса

Единственото обстоятелство, при което германците биха дали пари назаем, са неотложни медицински и адвокатски услуги. Близо една трета не биха дали пари назаем, включително на приятели и роднини, съобщава T-online.de. Такива са резултатите от социологическо проучване, проведено от Института за изследване на общественото мнение Forsa и поръчано от банка Comdirect. 85% от анкетираните са изразили съгласие с поговорката "Приятелството свършва там, където започват парите".
30 на сто от анкетираните са заявили, че не биха дали пари назаем "никога и при никакви обстоятелства". 60 на сто са отговорили, че "по принцип са склонни да разгледат подобна възможност", но само при условие, че получат разписка. 85 на сто пък са отговорили, че трябва обезателно да знаят за какво ще отидат парите, дадени от тях назаем. Едва 8 на сто от всички интервюирани са отговорили, че биха отпуснали заем на приятел, за да изплати дълговете си или за да отиде на почивка, а 4 на сто - за да финансират пластична операция на свой близък.


актуално
политиката
Светът и ние
Балканите
Реалността
Страната
А сега накъде?
Темата
Властта
Словото
Спортът
Raz-влечението
На фокус
Историята
Културата
Икономиката

Нередности - в субсидиите за "Еърбъс" 

Европейските субсидии за самолетната компания "Еърбъс" са нарушили търговските правила, реши Световната търговска организация. Нейното решение подкрепя част от оплакването на САЩ в първия кръг от най-големия спор пред световния арбитраж, пише "Файненшъл пост". "Еърбъс" е получил незаконни субсидии под формата на заеми за развитие от Франция, Германия, Великобритания и Испания поне за модела A380 "Суперджъмбо".
Шест месеца е времето за отговор на Европа. Обжалването пък може да отложи крайното решение до 2012 г. 


Президенти
Оцелелите се завърнаха у нас
Кметът Стоян Гарчев обяви траур в Антон
Националите с убедителна победа
ЕК не прие поредната оперативна програма
Мирослав Найденов
Падат ли цените на маршрутките?
Фамилия Бербатов и на Евро 2009

Киприан Бербатов поведе еднолично в класирането при 14-годишните шахматисти на Европейското първенство за деца и юноши в италианския град Фермо. Той е единственият състезател с максималните пет точки от изиграните досега пет кръга. Основният му конкурент за титлата - руснакът Иван Букавшин има 4 точки. Киприан Бербатов стана европейски шампион миналия сезон при 12-годишните на шампионата на Стария континент в Херцег Нови, Черна гора.
Другият български представител в тази група е Александър Монев - с 3,5 точки. При момичетата до 14 години Цвета Галунова спечели 3,5 точки, Полина Венкова има 3,0 т.


Допълнителен прием в СУ
ваксина против грипа
Икономически ръст в еврозоната


Дъжд от пари
Нередности - в субсидиите за Еърбъс
сайта на Комисията по досиетата
България победи и Италия на Европейското по волейбол - спорт

С 3:0 гейма България победи Италия в мач от група "D" на Европейското първенство в Истанбул. Така възпитаниците на Силвано Пранди вече имат 2 победи от 2 мача след вчерашния успех над Сърбия. Италия пък започна шампионата на Стария континент с поражение.
"Отборът е отражение на треньора. Пранди води спокойно мачовете и резултатът е разумна игра. В никакъв случай не бива да се отпускаме. Първата сериозна крачка към финалната четворка е направена, но тежките мачове във втората фаза тепърва предстоят. Последният ни съперник в група Д - Чехия също не бива да се подценява, коварен съперник, който може да те изненада, естествено под нашето ниво, но трябва да сме нащрек" - предупреждава Димо Тонев.
Определено българите бяха по-добри от нас. Това заяви селекционерът на Италия Андреа Анастази след загубата с 0:3 гейма от България на Европейското първенство по волейбол в Турция.


България - Казахстан с 3:0

Българските младежки национали победиха връстниците си от Казахстан с 3:0 в европейска квалификация. Добри положения изпуснаха Александър Тонев, и Галин Иванов. Гостите пък се представиха изключително слабо на Градския стадион в Ловеч. В 57-ата Тонев, използвайки поредната грешка в отбраната на Казахстан, вкара първия гол. А минути по-късно Балтанов удвои, след като малко преди това направи невероятен пропуск.
Българите продължиха да доминират и Балтанов - от пряк свободен удар - вкара нов гол в последната минута. Така България вече е с актив от 1 победа и 2 загуби, след двете претърпени поражения от Израел и Казахстан.

от седмицата