........................
ИКОНОМИКАТА
Дизайнерско ателие ''ЛюДиНел''
Google
в сайта
Начална
За нас
Архив
Форум
Галерия
За реклама
Карта на сайта
Линкове
За контакт
актуално
политиката
Светът и ние
Балканите
Реалността
Страната
А сега накъде?
Темата
Властта
Словото
Спортът
Raz-влечението
На фокус
Историята
Културата
Икономиката
Въпросът с реализация на проекти, свързани с европейски средства, е от основно значение. Затова е възложен анализ по изпълнението на всички проекти, предвидени за финансиране по програма ИСПА и ОП "Транспорт". Предварителните резултати не са обнадеждаващи. Има сериозно закъснение на проектите по ОП "Транспорт" и ИСПА, за което има различни причини - лошо управление на проектите, липса на синхрон и др. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков на днешния парламентарен контрол в отговор на въпрос на Петър Мутафчиев, депутат от Коалиция за България, предаде агенция Фокус.

Има минимум усвоени средства по съществени за развитие на страната програми: 1.5 % по ОП Транспорт и около 39 % по ИСПА, като там срокът за усвояване на средства е 2010 г. На трето място има липса на доверие към страната. Трябва спешен пакет от мерки за възстановяване на доверието, чрез осигуряване на максимална прозрачност за процедури по проектите.


На въпрос за процедурите по пет проекта за техническа помощ - за подновяване и реконструкция на ж.п. участък Пловдив - Михайлово, за модернизация на ж.п. линия Радомир Гюешево и за развитие на железопътните възли Бургас, София и Пловдив плюс проект финансиран по ОП "Транспорт" за изготвяне на стратегия за внедряване на европейска ж.п. система за управление на трафика, Цветков каза, че общата прогнозна стойност на проектите е 9 211 000 лева. От предоставените обосновки от бенефициента НКЖИ и одобрението на ЕК за проектите - те са необходими за ж.п. инфраструктурата на страната. Тръжните процедури са в ход. Средствата не са разходвани към момента и за тях няма избрани изпълнители - каза Цветков. Никой не оспорва важността на тези проекти за развитие и модернизация на ж.п. инфраструктура, става въпрос за сериозното закъснение при стартиране на тяхната подготовка. Можеше да извършваме реални строителни действия по тези проекти, а не да мислим стратегии заради риска от неусвояване на средства - каза Цветков.
Петър Мутафчиев подчерта, че средствата не са разходвани и за тях няма избрани изпълнители, което опровергава медийните публикации. Мутафчиев се обяви срещу лъжите и клеветите по отношение на старото управление. Реализацията на проекти по ИСПА е изключително закъсняла - както по Дунав мост, така и за електрификацията на ж.п. линията Пловдив - Свиленград, каза Цветков. Програма ИСПА е с период от 2000 - 2010 година и до този момент усвояването на средства за девет години е 39 %. Проведохме срещи с изпълнителите, инженерите, ръководителите на управляващите органи по проектите и те действително са безнадеждно закъснели. Възможността да не усвоим средствата до края на 2010 г. е абсолютно реална - подчерта Цветков.

Александър Цветков: Дунав мост 2 много закъснява
Александър Цветков