ИСТОРИЯТА
Дизайнерско ателие ''ЛюДиНел''
Google
в сайта
Начална
За нас
Архив
Форум
Галерия
За реклама
Карта на сайта
Линкове
За контакт
Светът чества 400 години от телескопа на Галилей
Може да звучи много странно, но според мен Галилео Галилей е един от най-великите откриватели на света. Това, което той е открил-"телескопът".То е нещо малко но промени тотално представите ни за откритият Космос.Представете си светът без телескопите.Може би и до сега нямаше да сме били открили Юпитер,Сатурн,Уран,Нептун и Плутон също така и четирите луни на Юпитер.Ами Хъбъл?Той много ни помогна за някои неща.
През 1609 г. Галилео Галилей построява своя първи телескоп, с който започва систематични астрономически наблюдения. Многобройни са астрономическите му открития: четирите спътника на Юпитер, които и днес носят неговото име; планини на Луната; слънчевите петна и въртенето на Слънцето около оста му; фазите на Венера; доказателство, че Млечният път е съставен от огромен брой звезди и т.н.
Но той има още много други открития, които въобще не са за изпускане.Смята се, че той поставя началото на физиката като наука.През 1636 г. той формулира своя принцип за относителност, въз основа на който по-късно Нютон формулира законите на класическата механика. Галилео Галилей формулира и принципа за постоянство на ускорението на силата на тежестта, който е следствие от многобройни опити, проведени в наклонената кула на родния му град. Негово дело са още: закона за инерцията, закона за свободното падане, за движението на тяло върху наклонена равнина и на тяло, хвърлено под ъгъл спрямо хоризонта. Галилео Галилей открива закона за събиране на движенията и закона за постоянство на периода на люлеене на математично махало.През 1614г., изменяйки разположението на лещите в своята телескопична система, Галилео Галилей създава и първия микроскоп. Благодарение на него оптичните методи на изследване стават мощно научно средство за изучаване на природата.
Галилей се смята също за изобретател на първия термометър, той има трудове и в областта на хидростатиката, здравината на материалите и др.През 1632г. излиза прочутият му труд "Диалог за двете най-главни системи на света", в който той защитава хелиоцентричната система на Коперник. Заради този свой труд той е обявен за еретик и изправен пред съда на Светата инквизиция. Галилей е бил принуден да се откаже от твърденията си. Тъй като е искал да довърши изследванията си, той привидно се отказва, но си позволява на излизане от съда да заяви: "И все пак Земята се върти", с което показва, че за научната истина не може да има прегради.

информация на: Нейшънъл Джиографик, България

актуално
политиката
Светът и ние
Балканите
Реалността
Страната
А сега накъде?
Темата
Властта
Словото
Спортът
Raz-влечението
На фокус
Историята
Културата
Икономиката

........................
Галилео Галилей
Телескопът на Галилей
Съвременен телескоп
Космическият телескоп Хъбъл