ИНТЕРВЮ НА БРОЯ
Дизайнерско ателие ''ЛюДиНел''
в сайта
Google
Меглена Плугчиева: ЕК ще размрази спрените средства по САПАРД
Зам.-председателят на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските средства Меглена Плугчиева заяви за Агенция "Фокус":

Меглена Плугчиева: "Смятам, че е съвсем нормално да отиде делегация от новото правителство, заедно с новия премиер, за да се запознае, защото новите министри не познават нашите партньори в Брюксел в различните генерални дирекции. Това аз намирам за изключително важно и необходимо. Второ, смятам, че има очаквания в Брюксел за това какви са намеренията на българското правителство, защото специално по темата еврофондове смело мога да кажа, че кризисният мениджмънт, който проведохме и санирането на структури и промени в законодателството, стабилизиране и укрепване на административния капацитет. Това бяха все фундаментални въпроси, които през последната година при изключително темпо и напрежение работихме съгласувано с Европейската комисия. Сега трябва да се продължи да се работи и то да се работи прозрачно и професионално. Аз винаги съм казвала, че при еврофондовете предимството е това, че няма ляво или дясно управление, а се изисква професионализъм и познаване и съответно компетентност и прозрачност. В последния месец за съжаление ми се струва, че беше загубено време, като се загуби от темпото и от качеството на работа. Аз съм обезпокоена от промените, които настъпиха в администрацията. За политическите промени може да се каже "да", но когато това слезе на ниво администрация и човешки ресурс, който е добре обучен и квалифициран, тогава това става в ущърб на работата на държавата. В аграрния сектор трябва да се навакса и да се работи по темата за развитие на селските райони, а по САПАРД информацията, която аз имам от Брюксел от последните дни, е очакването следващата седмица да бъдат пуснати средствата по САПАРД, което означава, че след всичко, което сме изпълнили като ангажимент в последната година и явно сега се финализират действията от българската страна, за да могат да бъдат пуснати следващата седмица средствата. Отделно по Програмата за развитие на селските райони трябва да се работи с много по-ускорено темпо. В същото време се появи и един нов момент - трябва да има максимален диалог с бизнеса, защото прехвърлянето на мярката и подозрението, че всички са нарушители и всички са престъпници, е изключително контра продуктивно за България, защото отблъсква бизнесът, отблъсква почтените бизнесмени да подготвят проекти и да участват с проекти по Програма за развитие на селските райони. Затова трябва да се даде максимална информация и аз възнамерявам след една седмица да предизвикам такова заседание на комисията по европейските въпроси и евро фондове и да поканим ръководството на Министерството на земеделието и храните, да поканим браншовите организации и да се води един открит диалог, защото ние нямаме интерес да губим пари и да плашим почтения бизнес в България.

Водещ: Стана ясно, че в Държавен фонд "Земеделие" няма пари за административната издръжка на структурата. Оказа се, че парите са свършили, защото служители със знанието на бившия изпълнителен директор са си зачислявали бонуси към заплатите. Бонусите са били за това, че се работи много добре по САПАРД и по Програмата за развитието на селските райони -нещо, което не отговаря на истината?

М. П: Аз като вицепремиер се обявих категорично против раздаването на бонуси на министерството на земеделието и храните. Ако е имало проблеми, те бяха точно във фонд "Земеделие", точно в тази администрация, която не успяваше да се справи с огромния обем проекти, където затлачваха и не спазваха сроковете за обработка на проектите, където имаше най-голямо недоволство и най-малка прозрачност. Там трябва да се търси строга отговорност. Напълно поддържам това мнение, че трябва една много прецизна ревизия и проверка, търсене на административна, финансова и всякаква друга отговорност. Публично съм го заявявала и имах големи неприятности навремето, че обявих мнението си за лишаване от бонуси на тази администрация.
Грешка е да се каже, че всичко, което е правено от досегашното правителство е грешка и не е правилно. Напротив, всичко това е било необходимо и съгласувано с европейската комисия. Държа да има публичност по еврофондовете и смятам, че това беше най-силното ми оръжие като бивш вицепремиер.

Начална
За нас
Архив
Форум
Галерия
За реклама
Карта на сайта
Линкове
За контакт
актуално
политиката
Светът и ние
Балканите
Реалността
Страната
А сега накъде?
Темата
Властта
Словото
Спортът
Raz-влечението
На фокус
Историята
Културата
Икономиката
Евросредства

........................